poniedziałek, 31 lipca 2017

Sernik gotowany





Biszkopt jasny:


6 jaj
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyż. proszku do pieczenia
3 łyżki wody

Jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy wodę. Pieczemy 40 minut w 180 stopni. Po wystygnięciu biszkopt kroimy na 2 blaty.

 Biszkopt ciemny:


3 jaja
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1 łyżka kakao
1 łyż. proszku do pieczenia

Przygotowujemy biszkopt tak samo jak biszkopt jasny.

Masa serowa:

 

1 kg białego sera ( w wiaderku)
100 g masła
1 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
4 jaja
1 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe 

Ser, masło, cukier, jaja, cukry waniliowe wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Budyń roztrzepujemy w 1 szkl. mleka, wlewamy do gotującej się masy. Gotujemy 1 minutę. 
Gotową gorącą masą przekładamy biszkopty.

 Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz