sobota, 29 lipca 2017

Stefanka





Składniki:


80 g margaryny
1/2 kg mąki
5 żółtek
1/2 szkl. cukru
1 czubata łyżeczka sody 
6 łyżek stołowych mleka

Z podanych składników zagniatamy ciasto ( tak jak na makaron). Z papieru do pieczenia wycinamy 3 papiery pod ciasto o wymiarach 40x23 . Cienko rozwałkować ciasto ( to co wyjdzie za papier obcinamy i formujemy bułkę) . Pieczemy na złoty kolor. (Z reszty ciasta formujemy bułkę i pieczemy) 

 Krem: 


4 żółtka
1 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
1 budyń waniliowy
1 i 1/4 l mleka
8 łyżek mąki pszennej
3/4 kostki masła

W 1 szkl. mleka roztrzepać budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń, pozostawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy po trochu masło i budyń oraz cukier waniliowy.
Przygotowanym kremem przekładamy placki i smarujemy wierzch i boki ciasta.
Ścieramy na tarce upieczoną bułkę i posypujemy nią ciasto. 

Placki najlepiej upiec 3 dni wcześniej. 

 Smacznego!

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz