piątek, 17 marca 2017

Karpatka

 Ciasto: 


1 szkl. wody
1/2 kostki margaryny
szczypta soli
szczypta cukru 
1 szkl. mąki

Wodę, margarynę szczyptę soli i cukru zagotować. Do gotującego dodać mąkę. Ostudzić. Dodać 5 jaj wymieszać i upiec 2 placki. 

Krem:


1/2 l mleka
2 jaja
1 żółtko
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
300 g masła
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka spirytusu

Połowę mleka zagotować, do reszty dodać jaja, żółtko, budyń i cukier waniliowy. Połączyć z gotującym mlekiem. Ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodać ubite masło z cukrem pudrem. Na koniec dodać sok z cytryny i spirytus. Przełożyć kremem placki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz