niedziela, 7 maja 2017

Pleśniak

Składniki:

3 i 1/2 szkl. mąki
6 żółtek + 1 szkl. cukru
1 i 1/2 kostka masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę  przesiewamy na stolnicę dodajemy posiekaną margarynę i  proszek do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i do jednej dodajemy kakao. 

Beza:

1 i 1/2 szkl. cukru
6 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy dosypujemy powoli cukier. Na koniec dodajemy mąkę. 


Dodatkowo:

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 

Jedną częścią jasnego ciasta wykładamy spód blaszki. Na ciasto wykładamy dżem na który skubiemy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wykładamy beze i skubiemy ciasto jasne. Pieczemy 60 minut w 170 stopni. 

Smacznego!


1 komentarz:

  1. wstyd się przyznać,ale nigdy anie nie jadłam ani nie robiłam tego ciasta

    OdpowiedzUsuń