Składniki:
3 i 1/2 szkl. mąki
6 żółtek + 1 szkl. cukru
1 i 1/2 kostka masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy posiekaną margarynę i proszek do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i do jednej dodajemy kakao.
Beza:
1 i 1/2 szkl. cukru
6 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy dosypujemy powoli cukier. Na koniec dodajemy mąkę.
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Jedną częścią jasnego ciasta wykładamy spód blaszki. Na ciasto wykładamy dżem na który skubiemy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wykładamy beze i skubiemy ciasto jasne. Pieczemy 60 minut w 170 stopni.
wstyd się przyznać,ale nigdy anie nie jadłam ani nie robiłam tego ciasta
OdpowiedzUsuń