środa, 24 maja 2017

Tort z frużeliną ananasową i bezą


Składniki  1 biszkopt: 


2 jaja
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy w kubeczku z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do  białek. Delikatnie mieszamy z mąką. Pieczemy w tortownicy 25 minut 180 stopni. Przygotowujemy 3 biszkopty.

Beza: 


2 białka
3/4 szkl. cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy na gładką jednolitą masę.  Przygotowaną bezę przekładamy do tortownicy i suszymy 2 godz. w 80 stopniach.


Frużelina:


1 puszka ananasa w syropie
1 op. żel-fix

Syrop z ananasa podgrzewamy w garnku, gdy zacznie się gotować dosypujemy żel-fix i ściągamy z ognia. Dodajemy pokrojone kawałki ananasa.


Masa śmietanowa: 

400 ml. śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy małymi porcjami serek mascarpone.  Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.

Masa malinowa: 


200 ml. śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 op. galaretki malinowej

Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia ( nie może się skrzepnąć). Drugie opakowanie rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. wrzątku przelewamy do pojemniczka i odstawiamy aby galaretka się skrzepła.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczoną galaretkę miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę.


Dodatkowo: 


1 op. podłużnych biszkoptów

Złożenie tortu:


Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy frużelinę następnie masę malinową, drugi blat biszkoptu, 1/3 część masy śmietankowej , biszkopt, 1/3 część masy śmietankowej i bezę. Boki tortu smarujemy pozostałą częścią masy i obkładamy biszkoptami.

Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz