Biszkopt ( 1 blat) :
2 jaja
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka (płaska) kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, dodajemy do białek. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy 2 blaty.
Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 op. mix do śmietany Delecta
kieliszek amaretto
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i mix do śmietany Delecta. Na koniec dolewamy amaretto i delikatnie mieszamy.
Poncz:
300 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
1/2 szkl. amaretto
Dodatkowo:
1 op. podłużnych biszkoptów
1 op. okrągłych biszkoptów
kakao do posypania
Biszkopt ( 1 blat) nasączamy smarujemy kremem, następnie układamy podłużne biszkopty ( również nasączone) smarujemy kremem i kładziemy drugi blat ( nasączamy). Wierzch smarujemy kremem i układamy nasączone okrągłe biszkopty. Posypujemy kakao. Chłodzimy 4 godziny.
Taki deser to moje smakizapraszam na blog
OdpowiedzUsuńTaki deser to moje smaki
OdpowiedzUsuń