środa, 3 maja 2017

Tiramisu


Biszkopt ( 1 blat) :


2 jaja
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka (płaska) kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, dodajemy do białek. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.  Pieczemy 2 blaty. 


Krem:


250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30% 
2 łyżki cukru pudru
1 op. mix do śmietany Delecta
kieliszek amaretto

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i mix do  śmietany Delecta. Na koniec dolewamy amaretto i delikatnie mieszamy.

Poncz: 

300 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej 
1/2 szkl. amaretto 

Dodatkowo:


1 op. podłużnych biszkoptów 
1 op. okrągłych biszkoptów
kakao do posypania 

Biszkopt ( 1 blat) nasączamy smarujemy kremem, następnie układamy podłużne biszkopty ( również nasączone) smarujemy kremem  i kładziemy drugi blat ( nasączamy). Wierzch smarujemy kremem i układamy nasączone okrągłe biszkopty. Posypujemy kakao. Chłodzimy 4 godziny. 

Smacznego!

2 komentarze: