Masa serowa:
250g twarogu
80g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
40g mąki tortowej
Wszystkie składniki starannie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Ciasto:
50g drożdży
45g cukru
250ml mleka
550g mąki
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
2 żółtka
2 białka
70g masła
Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru. Mleko lekko podgrzewamy i łączymy z pozostałą częścią cukru. Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie, wlewamy mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego cukier waniliowy, sól, żółtka i roztopione masło. Całość dokładnie wyrabiamy aż będzie odklejać się od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i i tniemy na kwadraty o boku 8 cm. Następnie na środek ciasta nakładamy masę serową. Rogi ciasta zawijamy po przekątnej, tworząc kopertę. Tak przygotowane ciasto smarujemy białkiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz