poniedziałek, 23 stycznia 2017

Oczy Carycy

Ciasto jasne:

6 białek
1.5 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl. oleju
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę , ocet i olej. Delikatnie mieszamy.

Ciasto ciemne:

6 żółtek
2 całe jaja
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl. oleju
Żółtka i jaja ucieramy z cukrem do białości . Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy na przemian z olejem.
Blachę o wymiarze ok 30x25 wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy ok 35 minut w 180 stopni. Po upieczeniu kroimy na 2 blaty.

Krem budyniowy:

2 op. budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru
600ml mleka
Kieliszek spirytusu
250 g masła roślinnego
450 ml mleka wlewamy do rondla dodajemy cukier i zagotowujemy. W 150 ml mleka rozpuszczamy budynie. Gotujemy budyń. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem i dodajemy kieliszek spirytusu.

Dodatkowo:

2 op galaretki wiśniowej rozpuszczone w 750 ml wody
Opakowanie okrągłych biszkoptów
150 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
3 kieliszki likieru kawowego
Na jeden blat wykładamy połowę kremu , na kremie układamy biszkopty nasączone w kawie wymieszanej z likierem kawowym , biszkopty zalewamy tężejącą galaretką na galaretkę wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem . Najlepiej smakuje na drugi dzień .

Smacznego!



3 komentarze: