wtorek, 24 stycznia 2017

Ciasto wiśniowe


Ciasto:

5 jaj
3 szkl. cukru
2 szkl. kefiru
2 łyżeczki sody
sok z jednej cytryny
3 łyżeczki kakao
4 szkl. mąki pszennej
odrobina soli

Jaja ubić z cukrem i solą. W kefirze rozpuścić sodę. Mąkę wymieszać z kakao. Dodawać na przemian mąkę, kefir i sok z cytryny. Wymieszać i upiec 2 placki w temp. 180 stopni przez ok 35 minut. Po upieczeniu każdy z nich przekroić na połowę.

Masa: 

1 l mleka 
15 łyżek cukru 
10 żółtek
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
50 dag masła
1 litrowy słoik wiśni drylowanych z nalewki lub syropu

Z mleka, żółtek, mąki tortowej, mąki ziemniaczanej i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń.  Na koniec dodać wiśnie. Masę podzielić na 3 części. 
Ciasto nasączyć nalewką z wiśni. Każdą warstwę ciasta przełożyć masą.  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz