Ciasto:
5 jaj
3 szkl. cukru
2 szkl. kefiru
2 łyżeczki sody
sok z jednej cytryny
3 łyżeczki kakao
4 szkl. mąki pszennej
odrobina soli
Jaja ubić z cukrem i solą. W kefirze rozpuścić sodę. Mąkę wymieszać z kakao. Dodawać na przemian mąkę, kefir i sok z cytryny. Wymieszać i upiec 2 placki w temp. 180 stopni przez ok 35 minut. Po upieczeniu każdy z nich przekroić na połowę.
Masa:
1 l mleka
15 łyżek cukru
10 żółtek
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 dag masła
1 litrowy słoik wiśni drylowanych z nalewki lub syropu
Z mleka, żółtek, mąki tortowej, mąki ziemniaczanej i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Na koniec dodać wiśnie. Masę podzielić na 3 części.
Ciasto nasączyć nalewką z wiśni. Każdą warstwę ciasta przełożyć masą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz