czwartek, 9 lutego 2017

Pączki


Ciasto:

50 dag mąki
10 dag cukru
2 łyżki oleju
5 żółtek 
1 szkl. mleka
5 dag drożdży
1 łyżka spirytusu
szczypta soli

Dodatkowo:

marmolada 
cukier puder
tłuszcz do smażenia

Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Cukier mieszamy z drożdżami i ciepłym mlekiem, wlewamy do mąki, robimy rozczyn. Odstawiamy na 25 minut. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy i odrywamy kawałki ciasta lekko spłaszczamy i nakładamy marmoladę, następnie dokładnie sklejamy i formujemy kulki. Odstawimy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. 
Smażymy na złoty kolor z obu stron, następnie wyciągamy na ręcznik papierowy. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz