Biszkopt:
4 jaja
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy w kubeczku z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do białek. Delikatnie mieszamy z mąką. Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy biszkopt osobno 25 minut 180 stopni.
Masa śmietanowa:
600 ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
2 cukry waniliowe
2 płaskie łyżki cukru
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrami, następnie dodajemy serek. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Poncz:
3/4 szkl. wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 op. galaretki truskawkowej
1 paczka podłużnych biszkoptów
Pierwszy biszkopt układamy na paterze, delikatnie go nasączamy. Na biszkopt kładziemy część kremu, na który układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy je tężejącą galaretką. Ponownie kładziemy część kremu, biszkopt który również nasączamy, krem i ostatni biszkopt. Tort smarujemy kremem i przyklejamy po bokach biszkopty. Na wierzchu kładziemy opłatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz