niedziela, 5 lutego 2017

Tort śmietankowy


Biszkopt:

4 jaja
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy w kubeczku z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do  białek. Delikatnie mieszamy z mąką. Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy biszkopt osobno 25 minut 180 stopni.

Masa śmietanowa:

600 ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
2 cukry waniliowe
2 płaskie łyżki cukru

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrami, następnie dodajemy serek. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Poncz:

3/4 szkl. wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń
2 op. galaretki truskawkowej
1 paczka podłużnych biszkoptów

Pierwszy biszkopt układamy na paterze, delikatnie go nasączamy. Na biszkopt kładziemy część kremu, na który układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy je tężejącą galaretką. Ponownie kładziemy część kremu, biszkopt który również nasączamy, krem i ostatni biszkopt. Tort smarujemy kremem i przyklejamy po bokach biszkopty. Na wierzchu kładziemy opłatek. 

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz