Ciasto chude:
2 szkl. mąki
1 szkl. gęstej śmietany
1 całe jajko
2 żółtka
Zagniatamy ciasto.
Ciasto tłuste:
2 szkl. mąki
1 margaryna
1 łyżka smalcu
Zagniatamy ciasto. Ciasto chude kładziemy na ciasto tłuste i delikatnie rozwałkowujemy tworząc kwadrat. Następnie ciasto składamy w kopertę i powstałą kopertę składamy na pół i ponownie delikatnie rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy 4 razy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy osobno. Ok 25 min. 180 stopni.
Masa:
2 op. budyniu
500 ml. mleka
2 żółtka
1 szkl. cukru pudru
1 margaryna
250 ml mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałej części mleka wymieszać budyń i żółtka, ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć z margaryną. Gotową masą przekładamy upieczone placki. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz