środa, 1 lutego 2017

Napoleonka



Ciasto chude:


2 szkl. mąki
1 szkl. gęstej śmietany
1 całe jajko
2 żółtka

Zagniatamy ciasto.

Ciasto tłuste:


2 szkl. mąki
1 margaryna
1 łyżka smalcu 

Zagniatamy ciasto. Ciasto chude kładziemy na ciasto tłuste i delikatnie rozwałkowujemy tworząc kwadrat. Następnie ciasto składamy w kopertę i powstałą kopertę składamy na pół i  ponownie delikatnie rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy 4 razy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy osobno. Ok 25 min. 180 stopni.

Masa:


2 op. budyniu 
500 ml. mleka
2 żółtka 
1 szkl. cukru pudru 
1 margaryna

250 ml mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałej części mleka wymieszać budyń i żółtka, ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć z margaryną. Gotową masą przekładamy upieczone placki. Posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz