sobota, 4 lutego 2017

Seromakowiec



Ciasto:

1.5 szkl. mąki
1 żółtko
0.5 kostki margaryny
0.5 szkl. cukru pudru

Masa makowa:

500 g maku
1 białko
2 całe jaja
1 szkl. cukru pudru
aromat migdałowy
2 łyżki miodu

Masa serowa:

1 kg białego sera
5 jaj
0.5 kostki masła
1 szkl. cukru pudru

Składniki wymieszaj, zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 25 minut. Gdy ciasto się schłodzi 
rozwałkuj i piecz w formie wyłożonej papierem 15 minut w 200 stopniach.

Mak sparz, odsącz i zmiel dwa razy w maszynce. Utrzyj mak z cukrem i żółtkami, dodaj aromat i miód. Połącz z białkami ubitymi na sztywną pianę . Wyłóż na ciasto. 

Przygotuj masę serową. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy po 1 łyżce sera. Delikatnie mieszamy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę serową wyłóż na masę makową. Ciasto piecz 60 minut w 170 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz